Zwitserse Witte Herders ** White Swiss Shepherd dogs     

Home pagina :: De verzorging van de Witte Herder

 

Vacht en Vachtverzorging

 

De Witte Herder vachtsoort is langstokhaar en kortstokhaar

De verzorging is betrekkelijk eenvouding

De kortstokhaar vacht behoeft alleen een borstelbeurt als deze in de rui is.

De (langhaar of) langstokhaar vacht kan soms klitten achter de oren en aan de broek (bij de billen en achterpoten). Meer dan eens per week controleren en een herderkam doorheen halen is niet nodig.

De langstokvacht varieert flink in lengte en stuctuur. Dit is volkomen normaal. Soms is het verschil kortstok en langstok lastig te zien. Je ziet bij een langstok witte herder langere haren in/aan- en achter de oren en de broek en "bevederde" voorpoten (fijne lange haren aan de achterzijde van de voorpoten). De kortstokhaar vacht kan ook aardig lang zijn en lijkt dan wat op de langstokvariant.

Maar wacht, een hond moet toch regelmatig geborsteld ?

Als je de vacht van een witte herder elke week borstelt, of zelfs elke paar dagen, veroorzaak je een "verhaar-reactie".

Waarschijnlijk klinkt dat heel vreemd en toch blijkt in de praktijk dat zoveel mogelijk van de vacht afblijven verharen sterk vermindert!

De vacht van een witte herder bestaat uit een ondervacht (onderwol) en bovenvacht (dekhaar). De ondervacht is van heel dun fijn haar, maar enorm dikgezaaid, een lekker dikke isolerende (dons)deken die de lichaams temperatuur stabiel houdt (ook als het erg warm of erg koud is) en de buiten temperatuur (zoveel mogelijk) buiten houdt.

De dekharen zijn grover en dikker en minder dikgezaaid, ze dekken de ondervacht keurig af, en beschermen deze. Door de haar- stuctuur stoot de bovenvacht vocht en zand/aarde/stof af. Zo kan de ondervacht zijn beschermende werk blijven doen.

Gemiddeld twee maal per jaar wisselen de oude haren voor nieuwe haren. Bij teefjes die niet gecastreerd (gesteriliseerd) zijn begint de verhaar periode bijna altijd zo'n 3-4 weken voor de loopsheid. Bij reuen is de verhaar periode meer onvoorspelbaar, maar vaak bij een sterke weersverandering, zoals van koud naar warm weer, en andersom. Er zijn ook reuen (de niet gecastreerden) die nooit een complete vachtwissel (rui) lijken te hebben. Dit laatste is in de natuur van belang voor extra bescherming bij gevechten om vrouwtjes en voedsel. De reu heeft ook altijd een dikkere vollere kraag dan teefjes om zijn kwetsbare lichaamsdeel; de nek!

De rui (het verharen) begint als je kwastjes (plukken) haar op de dijbenen en liezen uit de vacht ziet steken. Dit zijn plukken ondervacht die losgelaten hebben en die de rui periode inluiden. Dan weet je hoe laat het is ;-) Je kunt er even afblijven maar binnen enkele dagen zal je meer en meer losse plukken zien zitten en komt onvermijdelijk het moment om je hond te helpen verlossen van de oude onder vacht. Je kunt hiervoor je hond naar een trimsalon brengen om daar hem / haar te laten wassen en droogblazen of dit zelf doen als je wilt. Hierbij wordt de lossen vacht tijdens het wassen weggespoeld en tijdens het droogblazen de restanten weggeblazen. Maar...een "herders harkje" (een soort kam) werkt ook erg goed. Hiermee kun je voorzichtig de losse vacht wegkammen. Dit zul je een aantal dagen achter elkaar moeten doen zodat alles dat los zit verwijderd wordt. (niet alle haren laten tegelijkertijd los!!)

Zodra je herder verlost is van de ondervacht zal de bovenvacht niet lang op zich laten wachten om ook te gaan wisselen. Dit gebeurt echter pas als de nieuwe ondervacht begint te groeien. (wat is de natuur toch slim!) De bovenvacht is wat lastiger met borstel of kam te verwijderen omdat de haren zo glad zijn en stevig. Onze ervaring is dat je het beste te werk kan gaan met je handen en vingers. Brijf met je gebogen vingers over de huid en je zult meteen zien dat er veel haar loskomt. Ook dit moet je meerdere dagen doen om alles verwijderd te krijgen. (niet alle haren laten tegelijkertijd los!!)

Natuurlijk mag je je witte herder nu en dan wassen/douchen.

Altijd met sterk (water)verdunde zeer milde shampoo (baby shampoo bv) En niet elke week natuurlijk.

Droogmaken na een zwembeurt of bad/douche beurt (of regenbui) gaat het beste met een "blazer", deze grote hondenföhn blaast water, zand en losse haren uit de vacht en laat je hond er weer "als nieuw" uitzien ;-)
De blazer is gezond voor de vacht en huid, de vacht blaas je open en luchtig waardoor de huid ook goed lucht krijgt en je smetten voorkomt. De hond moet er aan wennen maar voelt zich na een blaas-beurt vaak erg fijn! Bescherm je oren en die van je hond (met vb een sjaal om de kop en oren gebonden) want zo'n apparaat maar veel kabaal.



          

De ondervacht die overduidelijk al flink loslaat

 

Het herders harkje komt nu van pas, ga voorzichtig en zacht te werk!

 

De pinnen borstel kan helpen de laatste resten ondervacht los te halen

 

Bossen ondervacht ! Fijn voor de vogels in de lente

 

Bevrijd van de hele ondervacht; een heel ander gezicht!

 

 

© Vivid Daydream

Home pagina :: De vacht verzorging van de Witte Herder