Zwitserse Witte Herders ** White Swiss Shepherd dogs     

Home pagina

De Pups van Daisy en Lad

*Geboren op 19 november 2022*

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

  Geboorte en eerste 14 dagen 

Geboren op dag 59 ...

Daar zijn ze dan. Perfecte pups van een perfecte mama!

Deze 8 pupjes hebben zoveel geluk. Ontstaan in een sterk gezond hondenlichaam. Niets te kort gekregen en daarom geboren als flinke en oersterke pups. Met gewichtjes tussen de 450 en 550 gram. Lieve mama Daisy weet perfect hoe ze haar pups op aarde moet brengen en bij hun start in het leven moet verzorgen. Kalm en geconcentreerd maar ook eigenlijk heel erg opgewonden en blij om haar kleintjes eindelijk te kunnen verwelkomen. Ze straalt van geluk en trots en vergeet dat ze ook best wel wat moe is van de klus.

De dracht van een hond is 9 X 7 (63) dagen (gemiddeld) Vaak komen pups bijna een week eerder, vooral als de buik van mama erg vol is. Deze pups zijn op dag 59 en 60 geboren. Wij weten precies de uitgerekende datum omdat Daisy maar 1 maal gedekt was. Vanaf die dag bereken je de verwachte geboorte datum van de pups.

De geboorte

De hele dag had Daisy al ontsluitings weeën, en dat was duidelijk te zien aan het hijgen, terwijl het niet warm was. Om 18:13 brak eindelijk haar vruchtwater. De baarmoedermond had dus volledige ontsluiting. (De dagen voor de ontsluitings weeën heeft een teefje indalings contracties, de pups worden flink naar achteren gedrukt, richting uitgang. Dit laat de baarmoeder goed oefenen voor het echte werk; de geboorte.) De echte ontsluitings weeën doen heus pijn (net als bij de mens, maar wellicht iets minder intens?) maar zijn meestal prima op te vangen door hijgen, wat graven en bewegen. Bij de overgangsweeën van ontsluiting naar persen heeft het teefje het vaak moeilijk en draait en hijgt en piept vaak, en scheurt soms haar dekentjes aan flarden. Het hoort erbij. Het persen is een stuk prettiger al kan dat ook pijn flink doen, vooral als een pup in stuit er niet zo makkelijk uitkomt, of even scheef ligt, of erg groot is. De mama kan dan gillen en zich geen raad weten, gelukkig komt de pup dan meestal met de volgende wee op aarde en is de pijn al vergeten.De pup wordt meestal nog volledig ingepakt in de vliezen geboren. De nageboorte komt over het algemeen gelijk er achteraan. De mama eet eerst snel de nageboorte op om vervolgens haar "kadootje" te gaan uitpakken. Ze pakt het vlies met haar tanden en trekt het zorgvuldig stuk. Soms bij de kop van de pup, soms op een andere plek. Ze likt het vruchtwater weg en eet de vliezen op. Dan komt de navelstreng aan de beurt, ze drukt deze goed dicht met haar kiezen en knipt deze vervolgens door vlakbij de buik van de pup. Maar...elke mama is anders en meestal wordt elke pup anders geboren. Daisy haar pups kwamen bijna allemaal slapend op aarde en sliepen rustig door terwijl hun lichaam de eerste adem naar binnen zoog in de kleine longetjes. Elke geboorte is uniek, van elk pupje. Variaties zijn oa: Een stortgeboorte (moeder perst staande en haar pup valt op de grond, meestal scheurt de navelstreng en vliezen dan gelijk door) Een geboorte zonder vliezen (deze komen later met de nageboorte) De moeder laat de pup in de vliezen liggen (Dat kan heus wel even zolang de navelstreng nog aan de inwendige placenta vast zit, maar soms moet je de pup bevrijden als het wat lang duurt of de placenta is er al) Bij Daisy kwam de pup steeds na twee persweeën, maar dit kan ook langer duren, afhankelijk van de grootte van de pup en de sterkte van de persweeën. Soms komen er twee pups met 3 minuten ertussen, soms zit er uren tussen de pups. De kortste tijd bij deze bevalling was 32 minuten en de langste tussenpoze duurde 2 uur. Als de laatste pup geboren is, is de mama vaak gelijk rustig en wil gaan slapen. Je weet dan dat ze klaar is. Maar lang niet altijd is dat het geval, wat zorgt voor nog uren afwachten of er misschien toch een nakomertje komt. Bij Daisy bleef het even onzeker of ze nu wel of niet klaar was.

Even een kleine anekdote; Toen er 4 pupjes geboren waren en nummer 5 zich aandiende, legde we de eerste 4 even in een warm mandje met kruiken, zodat mama alle ruimte had. Het 5e pupje kwam al snel. Toen Daisy het had uitgepakt en de navelstreng doorgebeten had nam ze haar 5e zoon in haar bek en legde hem nog drijfnat, bij de broertjes in het warme mandje. Zonde dat we dat niet op beeld hebben vastgelegd. Het was een ontroerend, prachtig moment!

6 jongens!

Het was een unieke belevenis deze geboorte. De eerste pup was een beer van een reu en er volgden nog 5 stuks !! Als laatste kreeg Daisy toch nog twee dochters die de poort achter zich sloten. Wat een rijkdom, en wat toevallig dat er zoveel reu aanvragen stonden!

17:20 - de eerste echte perswee

18:13 - vliezen breken

18:18 - reutje 520 gram (zwart-bruin)

18:50 - reutje 554 gram (blauw)

20:15 - reutje 486 gram (goud-geel)

21:34 - reutje 450 gram (rood)

23:30 - reutje 492 gram (groen)

01:15 - reutje 540 gram (zilver-beige)

01:25 - teefje 528 gram (roze)

02:45 - teefje 460 gram (lila)

De namen.

De reutjes krijgen een naam verbonden aan hun papa. Hun vader is geimporteerd uit Australië en wij vonden het gepast namen te geven van de oorspronkelijke bewoners groepen van dit land.

Alowa

Amangu

Amurak

Apukwi

Arabuna

Alyawar

Welk pupje welke naam krijgt wordt bij het "chippen" pas besloten

De namen van de teefjes passen bij hun mama's naam

Rose

Violet

De eerste 14 dagen van de pups, op eigen kracht.

Niet meer in het moederlichaam, de temperatuurverschillen voelen, geen voeding meer vanzelf, in een constante stroom via het bloed dat door de placenta stroomt en dat meteen in de buik van de pup terecht komt, zodat het alles krijgt om optimaal te leven en groeien. ALLES is anders als je eenmaal de geboorte hebt doorstaan!

Mama is er maar je moet naar haar toe kruipen en maar hopen dat je bekje weet hoe het de tepel moet pakken, en weet hoe het vacuum moet zuigen om "de melk te tanken". En als net geboren pupje moet je er ook de energie voor hebben, je hebt tenslotte net veel meegemaakt. Het lichaam is ook al voor het eerst zelf gaan ademen! Dan heb je ook nog een stel nestgenootjes die ook een tepel gaan, en waar je al meteen rekening mee moet houden. Wij zijn altijd ademloos en sprakeloos van de perfectie van de creatie, hoe alles bijna altijd zo vanzelf, goed en zo volmaakt gaat. Alles gaan op geur en gevoel, onzichtbare voelsprietjes zorgen dat de pup na een slaapje weer zijn mama en haar melk kan vinden.

De oogjes en oortjes zijn pas open als de pup 2 weken oud is. Tot die tijd blijven ze vastgekleefd en gesloten. Ze maken nu nog geen communicatie geluidjes naar elkaar, maar wel naar hun mama toe, wat piepen wat kneuter en kreun geluidjes, dit zijn belangrijke geluiden om mama goed te laten wennen aan haar baby's. Ze moet leren dat ze goed oplet waar elk pupje ligt zodat zij veilig een plekje kan kiezen op bij ze te liggen zonder gevaar op "pletten". De mama's die relaxt en in balans zijn kunnen en doen dat feilloos.

De nog blinde en dove pupjes (die wat op een cavia lijken deze 14 dagen) doen meestal direct na de geboorte hun eerste plasje en poepje. Poepjes komen vanzelf; de pups bewegen voldoende om de darmpjes te stimuleren. Maar de eerste daagjes moet mama de plassertjes stimuleren met likken, zodat de plasprikkel de urine laat lopen. Voor de verse mamahond is het een genot haar kleintjes schoon te houden, de geurtjes en smaakjes zijn voor haar onweerstaanbaar. Gelukkig maar, zo blijft het nest en de pup schoon en droog.

De vachtjes zijn nog vrij dun en kort en wat extra warmte is meestal wel nodig. Wij hebben een tamelijk hoog kraambed wat daardoor mooi overdekt kan met dekentjes. Zo blijft de warmte van mama en de warmte lamp goed in de werpkist. Een temperatuur van rond de 24 graden is prima, meer hoeft echt niet, anders wordt het echt onaangenaam voor de moeder. Daisy bleef, zoals het hoort, steeds bij haar kleintjes liggen, zodat ze haar warmte en melk, die ze zo hard nodig hebben bij de hand hebben. ze drinken maar hele kleine beetjes in het begin. Vaak drinken stimuleert de melkklieren tot meer en meer melk produceren, geheel aangepast op de vraag van de pups. Drinken ze minder vaak dan loopt de productie weer terug, en dat is zeker niet de bedoeling in de eerste weken.

Als mama goed veel melk maakt groeien de pups zo gemiddeld 50 gram per dag. Bijna altijd zie je dat de pups om-en-om groeien. De kleintjes die de ene dag 60 gram groeien, groeien de dag erop vaak maar 15 gram en omgekeerd. Groeien en groeien, en wennen aan het leven dat net begonnen is. De eerste 24 uur zijn altijd spannend; zijn alle pups in orde ? Kunnen ze drinken en zich ontlasten ? Als mensenmama houd je de ukkies dan extra in de gaten. Als ze dan ook nog per dag netjes groeien is dat een grote opluchting. En natuurlijk ook mama moet zeer zorgvuldig geobserveerd worden. Is ze niet (te) onrustig, voelen haar melkklieren soepel, heeft ze niet teveel uitvloeiing en ruikt die niet ongewoon. Het is intens genieten als er geen zorgen zijn om moeder en pups!!!

De pups hebben na de geboorte een dun lintje omgekregen zodat elk pupje goed te volgen is. Elke dag worden ze gewogen die eerste 2 weken, en zonodig wordt het lintje verwisseld voor een maatje meer. Een zo klein pupje willen wij nog geen pup halsbandje om doen, om de bewegelijkheid van het nekje op geen manier te storen. Pas als ze rond de kilo zijn wordt het allereerste zachte verstelbare halsbandje om gedaan.

 

meer foto's volgen!

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

 

 


© Vivid Daydream

Home pagina